100 urodziny Papieża Polaka w Murowanej Goślinie

18 maja będziemy obchodzić 100. rocznicę urodzin Karola Wojtyły. Świętować będziemy również w Murowanej Goślinie.

W planach Fundacji na 2020 rok, oprócz zadań związanych ze sprawami stypendiów naukowych, ważne miejsce zajmuje 100. rocznica urodzin Jana Pawła II.  W sobotni wieczór 16 maja Fundacja zorganizuje plenerowy koncert „Siewców Lednicy” – zespołu znanego ze spotkań młodych na polach lednickich.  Na pewno nie zabraknie słynnych: „Tak, tak Panie…” czy „Nie lękajcie się”. Koncert odbędzie się na Nowym Rynku w Murowanej Goślinie. Już teraz wiemy, że na nasze zaproszenie do pomocy przy organizacji pozytywnie odpowiedziało środowisko goślińskiej Oazy.

Koncert to nie jedyny pomysł na obchody urodzin świętego Papieża. Nasza fundacja w czerwcu planuje zorganizować pielgrzymkę do Wadowic i Krakowa. Chcemy również zaprosić goślinian do pogłębienia wiedzy o dziedzictwie Jana Pawła II jako teologa i filozofa, artysty oraz turysty.

Autor: Stefan Ogorzałek
Fot: Siewcy Lednicy, Stefan Ogorzałek